Societatea care administreaza centrala avariata de la Fukushima a anuntat luni ca a adoptat "masuri de urgenta" pentru evacuarea apei acumulate in incinta complexului atomic din cauza unui taifun violent care traverseaza Japonia.

Precipitatii puernice care cad incepand de duminica au antrenat "o crestere rapida a nivelului apei" in diferite zone ale complexului in care sunt instalate rezervoare de stocare a lichidului puternic radioactiv.

Aceste zone sunt inconjurate cu un parapet scund. Pentru ca aceasta apa sa nu ramana mult timp in contact cu rezervoarele si solul potential contaminate, Tokyo Electric Power (TEPCO) a anuntat ca a decis, dupa ce a masurat nivelul radiatiilor acestei ape, sa o evacueze in parte, acolo unde nivelul de strontiu 90 nu depaseste 30 de becquereli pe litru. Astfel, vanele au fost deschise, iar apa s-a scurs in Pacific, aflat in apropiere.

Exista totusi amplasamente ale unor rezervoare in care nivelul radioactivitatii apei acumulate este atat de mare (pana la 170.000 de becqereli pe litru), incat TEPCO nu a putut sa o evacueze si a fost nevoita sa instaleze pompe, in mod provizoriu, pentru a o muta in rezervoare, scrie MEDIAFAX.

Precipitatii violente aduse de taifunul Man-yi (sau Numarul 18) risca sa amplifice problemele grave privind apa imbibata in solul pe care se afla centrala si care ridica probleme TEPCO de mai multe luni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.