Oficiali de rang inalt din cadrul Administratiei Barack Obama au acordat Siriei doua-trei saptamani pentru a plasa sub control international arsenalul chimic, insa Rusia considera nerealist acest termen.

Oficiali americani de rang inalt au anuntat vineri seara ca Siria are la dispozitie doua-trei saptamani pentru a se conforma solicitarilor internationale.

"Solicitarea Statelor Unite de plasare in termen de doua sau trei saptamani a arsenalului chimic sirian sub control international pur si simplu nu este profesionista", a reactionat Aleksei Puskov, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului rus.

"In Siria, exista cel putin 42 de locatii unde sunt depozitate aceste arme, iar unele se afla in zone de lupta", afirma oficialul rus.

Presedintele Siriei, Bashar al-Assad, a confirmat joi ca intentioneaza sa plaseze sub control international arsenalul chimic sirian, conform unui interviu acordat unui post de televiziune rus. Siria anuntase de marti ca este pregatita sa prezinte arsenalul chimic comunitatii internationale si sa inceteze fabricarea acestui tip de armament, fara insa a vorbi de distrugerea armamentului neconventional. Rusia, principalul aliat al Siriei pe scena internationala, propune plasarea arsenalului chimic sirian sub control international si distrugerea acestuia. Siria a acceptat planul, pentru a evita o eventuala interventie militara occidentala, scrie MEDIAFAX.

Marea Britanie, Franta si Statele Unite intentioneaza sa prezinte in Consiliul de Securitate al ONU o rezolutie pe tema situatiei din Siria, in contextul planului rus privind arsenalul chimic sirian. Premierul britanic, David Cameron, a insistat pentru fixarea unui calendar pentru distrugerea armelor chimice din Siria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.