Liderii G20 care se reunesc joi si vineri la Sankt Petersburg vor discuta o strategie de stimulare a cresterii economice pe termen lung prin investitii in infrastructura si training profesional, relateaza Bloomberg.

"Perspectivele de crestere pentru 2013 au fost revizuite in scadere in mai multe randuri, decalajele regionale raman mari si somajul, in special cel in randul tinerilor, este inacceptabil de ridicat", potrivit proiectului planului de actiune, transmite MEDIAFAX.

Documentul avertizeaza ca redresarea este in continuare slaba, iar riscurile unei evolutii negative se mentin.

Proiectul marcheaza o distantare de strategiile adoptate la summiturile anterioare, care puneau accentul pe politici monetare si fiscale coordonate, menite sa sustina economia mondiala.

"Recunoscand necesitatea de a pune in practica urgent masuri structurale importante, am modificat agenda de reforme cu obiective mai relevante, concrete", se arata in proiect.

Planul reitereaza totodata un angajament de a trece mai rapid la sisteme valutare libere si la o flexibilitate a cursurilor de schimb care sa reflecte factorii economici fundamentali.

"Ne vom abtine de la devalorizarea valutara in scop concurential", potrivit documentului.

Proiectul mentioneaza faptul ca membrii G20 au reusit sa tina sub control riscurile asociate redresarii si sa imbunatateasca conditiile financiare si citeaza revenirea cererii private in SUA, intarirea economiei japoneze si a celei britanice si semnele de revenire din zona euro.

Principalele probleme pentru redresarea economiei globale includ fragilitatea sectorului bancar in unele parti ale Europei si riscul unor noi intarzieri in realizarea uniunii bancare in UE.

Alti factori negativi sunt incetinirea cresterii economice pe pietele emergente si riscul unor noi dispute in SUA, referitoare la politica fiscala si datorii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.