Presedintele american Barack Obama ar trebui sa profite de summitul G20 din Rusia pentru a vorbi cu Vladimir Putin despre dosarul sirian, a declarat miercuri Mihail Gorbaciov in cadrul unui interviu acordat AFP si cotidianului La Tribune de Geneve.

Summitul G20 incepe joi la Sankt Petersburg, in timp ce relatiile dintre Statele Unite si Rusia sunt la cel mai scazut nivel de cand ultimul presedinte al Uniunii Sovietice a permis incheierea Razboiului Rece, in urma cu peste 20 de ani.

Potrivit MEDIAFAX, Casa Alba a exclus orice intrevedere bilaterala intre presedintii Obama si Putin, dar Gorbaciov inca mai crede ca aceasta pozitie se poate schimba.

"Ii cer insistent presedintelui Statelor Unite sa adopte o pozitie responsabila pe aceasta problema si sper ca va avea loc o reuniune intre el si presedintele Putin", a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintarea fundatiei sale ecologice, Crucea Verde, celebrata la Geneva.

"Este o ocazie, in fata acestei situatii foarte grave, de a incerca sa se avanseze catre o solutie, inclusiv o conferinta internationala, o solutie care nu ar trebui in niciun caz sa scurtcicuiteze Natiunile Unite", a apreciat Gorbaciov.

El a afirmat ca pozitia rusa in fata acestui conflict care dureaza de trei ani si s-a soldat cu peste 100.000 de morti este "mai degraba constructiva". "In trecut, noi am cunoscut situatii care erau mai periculoase si cu toate acestea am reusit sa gasim solutii si sa iesim din ele", a adaugat el, apreciind ca le revine membrilor permanenti ai Consiliului de Securitate sa "arate ca Razboiul Rece s-a terminat si ca sunt capabili sa lucreze impreuna".

El si-a exprimat regretul fata de pozitia Frantei in privinta unor eventuale atacuri in Siria, apreciind ca aceasta "ar trebui sa isi schimbe pozitia".

Gorbaciov crede, de asemenea, ca trebuie "implicat gradual Iranul in cautarea unor solutii internationale la probleme".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.