Rusia continua sa lupte marti impotriva inundatiilor fara precedent care afecteaza Extremul Orient si care ameninta de-acum Komsomolsk-pe-Amur, un important centru industrial cu peste 250.000 de locuitori, relateaza AFP.

"Nivelul apelor fluviului Amur continua sa creasca in regiunea Habarovsk, situatia este foarte periculoasa la Komsomolsk-pe-Amur", a declarat noul reprezentant al presedintelui rus pentru Extremul Orient, Iuri Trutnev, citat de agentia Interfax.

Potrivit MEDIAFAX, nivelul apelor fluviului Amur, iesit din matca din cauza ploilor diluviene care se abat, incepand de la sfarsitul lui iulie, asupra Extremului Orient, s-a stabilit marti la 8,2 metri la Komsomolsk-pe-Amur, a declarat pentru AFP un oficial al agentiei meteorologice ruse Rosghidromet, Iuri Varakin.

Precedentul record inregistrat in acest oras data din 1949, cu 7,01 metri, a precizat el.

In alta localitate, la Habarovsk, un oras cu 600.000 de locuitori situat in apropierea frontierei cu China, nivelul apelor a atins 8,05 metri, potrivit aceleiasi surse.

Conform previziunilor meteorologice, nivelul apelor va creste si va atinge 8,2-8,3 metri in urmatoarele zile la Habarovsk, si 9,3-9,8 metri la Komsomolsk-pe-Amur, potrivit lui Varakin.

"Aceasta necesita evacuarea a inca 36.000 de persoane", a estimat Trutnev in cadrul unei intalniri cu premierul Dmitri Medvedev.

Ministerul pentru Situatii de Urgenta a anuntat intr-un comunicat ca aproximativ 15.000 de persoane au fost evacuate recent in regiunile Habarovsk, Amur si Birobidjan.

La sfarsitul lui august, in timpul unei vizite a presedintelui Vladimir Putin in Extremul Orient, ministerul a anuntat ca peste 50.000 de persoane au fost deja evacuate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.