Biroul german insarcinat cu anchetarea crimelor naziste a anuntat marti ca va transfera justitiei dosare ale unui numar de 30 de presupusi gardieni de la lagarul de concentrare Auschwitz, recomandand deschiderea impotriva lor a unor proceduri judiciare, pentru complicitate la crime, relateaza AFP.

Biroul, care nu poate declansa proceduri judiciare, a examinat 39 de dosare ale unor fosti presupusi gardieni la Auschwitz, cel mai batran in varsta de 97 de ani, a declarat procurorul special Kurt Schrimm intr-o conferinta de presa la Ludwigsbourg (vest).

"Dosarele vor fi trimise procurorilor insarcinati" la nivelul landurilor in care locuiesc acesti presupusi criminali de razboi, a precizat Schrimm.

Biroul central de ancheta asupra crimelor national-socialismului, pe care il conduce, a efectuat peste 70.000 de anchete de cand a fost infiintat, in 1958, dar nu are puterea sa angajeze proceduri judiciare.

Potrivit MEDIAFAX, procurori de la nivelul landurilor sunt cei care vor decide eventuale proceduri si daca acuzatii sunt apti sa fie judecati.

Biroul a identificat initial 49 de presupusi gardieni la Auschwitz, un lagar construit de nazisti in Polonia ocupata. Noua au murit, iar 30 traiesc in Germania.

Unul dintre supravietuitori este judecat, in prezent, la Stuttgart (sud-vest).

Peste 6.000 de persoane au lucrat la Auschwitz, unde aproximativ 1,1 milioane de evrei, tigani, homosexuali sau opozanti politici au fost asasinati in camere de gazare, au murit de epuizare in urma muncii fortate sau din cauza bolii.

Timp de 60 de ani, tribunalele germane au judecat doar acuzati in cazul carora dispuneau de probe directe sau marturii.

Insa condamnarea apatridului de origine ucraineana John Demjanjuk la Munchen, in mai 2011, a devenit jurisprudenta. Demjanjuk a fost gasit vinovat pentru participare la asasinarea a 28.000 de evrei, tribunalul stabilind ca acesta a fost gardian la lagarul Sobibor, fara sa dovedeasca implicarea sa directa in crime.

Biroul a facut acest anunt dupa o zi de la deschiderea, la Hagen (vest), a procesului unui fost membru SS, in varsta de 92 de ani, acuzat ca a ucis, in septembrie 1944, un membru al rezistentei olandeze, in nordul Olandei.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Incepand de la procesul demnitarilor nazisti, la Nurnberg, in perioada 1945-1946, aproximativ 106.000 de militari germani sau nazisti au fost judecati, 13.000 au fost gasiti vinovati, iar jumatate au fost condamnati, potrivit Biroului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.