Ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice Mihail Gorbaciov a apreciat luni ca o interventie militara americana in Siria ar putea avea consecinte "foarte rele" si l-a indemnat pe presedintele Barack Obama sa tina cont de opinia popoarelor, relateaza AFP.

"Eu cred in continuare ca presedintele Statelor Unite este un adevarat democrat, dar ca a actionat in mod gresit ca democrat", a declarat Gorbaciov, in deschiderea, la Geneva, a unei conferinte dedicata marcarii a 20 de ani de la crearea organizatiei ecologiste Green Cross.

"Imi amintesc cat de greu a fost pentru mine. Acum presedintele Statelor Unite este criticat pentru ca nu a fost suficient de hotarat. Ei, bine, daca nu este suficient de hotarat sa traga, sa lanseze bombe, acesta este un tip bun de nehotarare", a apreciat el, potrivit MEDIAFAX.

"In schimb, daca decide sa traga fara sa tina cont de opinia popoarelor de pretutindeni, inclusiv din Statele Unite, consecintele ar putea sa fie foarte rele, cred eu", a continuat Gorbaciov.

"Le cer prietenilor nostri americani sau americanilor care se afla aici sa sune la Washington si sa le spuna parerea noastra, sa le spuna ce credem noi despre acest lucru", a adaugat el.

Gorbaciov a recunoscut, totusi, ca este "dificil (...) sa faci ceva pozitiv in Siria".

El a facut aceste declaratii in contextul in care seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov s-a declarat luni "absolut deloc" convins de informatiile prezentate pana acum de catre Statele Unite si aliatii lor cu privire la folosirea de arme chimice impotriva opozantilor de catre regimul sirian.

In Franta, clasa politica este profund divizata in privinta unui angajament militar in Siria, in timp ce opinia publica se opune, la fel ca in Statele Unite sau Marea Britanie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.