Un tribunal mobil, reprezentat de un autocar enorm in care se afla judecatori si gardieni inarmati, a fost pus in functiune in nord-vestul Pakistanului, aceasta fiind ultima inovatie testata a autoritatilor pakistaneze pentru a nu-i lasa pe talibani sa comita nedreptati.

In autocarul lung si verde, pe care este pictata o semiluna, judecatorul Fazal Wadood transpira din cauza caldurii sufocante, ajunsa la o temperatura de 40 de grade Celsius, in timp ce el ii primeste pe reclamantii care se succed in fata Curtii sale itinerante.

Pentru prima sa deplasare, tribunalul mobil s-a instalat intr-o parcare din Hayatabad, suburbie din principalul oras nord-vestic Peshawar si regiune instabila invecinata cu Afganistanul, afectata in decursul mai multor ani de rebeliunea islamista a talibanilor.

De-a lungul autocarului, transformat intr-un mic Palat al Justitiei, pazit de politisti inarmati, zeci de persoane asteapta rabdatoare sub acoperis, in fata unui ecran de televizor pe care este afisata ordinea intrarii lor. Asezat pe scaunul soferului, un barbat tine un microfon conectat la difuzoare si striga numele celor care urmeaza sa se prezinte in fata judecatorului.

Unul dintre cei chemati, Atta ur-Rehman, care are o barba alba stufoasa, ochelari negri de plastic in stilul lui Woody Allen si o lunga tunica opalina, intra in autocar si se prezinta la bara. In fata lui se afla un grefier care lucreaza la o masa mica, un secretar cu laptop si un judecator asezat la un birou miniatural, in spatele caruia se poate observa fotografia lui Muhammad Ali Jinnah, fondatorul Pakistanului.

Reclamantul Atta ur-Rehman cere de la parat plata unui comision in valoare de 4.000 de dolari (aproximativ 3.000 de euro) pentru vanzarea de terenuri. Paratul refuza. Cazul care dureaza deja 15 luni este solutionat in 15 minute: Atta va primi 3.000 de dolari (aproape 2.300 de euro). Este invitat reclamantul urmator, scrie MEDIAFAX.

Intra o vaduva cu fata luminoasa si ridata, Musarat Shah, careia autoritatile nu-i recunosc dreptul la proprietate asupra unui imobil, mostenit de la sotul ei defunct.

Citeste si:
Talibanii îndeamnă la pace după masacrul din Afganistan. Gruparea...
Talibanii îndeamnă la pace...

"Cazul meu treneaza de cinci ani in tribunale, fara vreo reusita", spune ea pentru a-si explica prezenta in fata acestui tribunal mobil. "Justitia intarziata este o dreptate refuzata", sopteste ea.

Mediatorii ii promit sa viziteze rapid locurile disputate si sa prezinte un raport, cel mai curand, saptamana viitoare.

Dosarele se succed, inclusiv cazurile a trei afgani incatusati, care au recunoscut ca traiesc ilegal in Pakistan. Acestia sunt condamnati la inchisoare pentru o saptamana, urmand apoi sa fie expulzati.

Judecatorul Wadood s-a ocupat de apoximativ 30 de cazuri in acea zi, in sala de audieri aglomerata, pe care vara si sistemul slab de climatizare au transformat-o intr-o adevarata sauna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.