Organizatia Amnesty International a denuntat, intr-un raport publicat marti, esecul Misiunii ONU in Kosovo (MINUK) in investigarea cazurilor persoanelor rapite, cele mai multe de etnie sarba, in timpul conflictului din Kosovo, in anii 1998-1999.

"Faptul ca MINUK nu a investigat actiunile care reprezinta atacuri sistematice si de mare amploare impotriva civililor, acestea fiind crime impotriva umanitatii, a contribuit la un climat de impunitate ce prevaleaza in Kosovo", a afirmat in comunicat Sian Jones, un responsabil al organizatiei, scrie MEDIAFAX.

Raportul organizatiei Amnesty International se bazeaza pe rezultatele unui panel realizat de MINUK, misiunea internationala care dupa conflict a fost insarcinata cu administrarea acestei foste provincii sarbe. Panelul a fost realizat cu scopul de a examina plangerile celor care au considerat ca le-au fost incalcate drepturile.

Au fost depuse aproximativ 150 de plangeri in care se afirma ca MINUK nu a investigat rapirile, mai ales in cazul sarbilor din Kosovo.

"In majoritatea cazurilor, MINUK nu a fost in stare sa demonstreze ca intr-adevar a realizat o ancheta", precizeaza Amnesty. Potrivit acestei organizatii neguvernamentale, Misiunea ONU a esuat si in cazurile de disparitie a albanezilor din Kosovo.

"Anii au trecut, iar noi inca nu stim ce s-a intamplat cu majoritatea persoanelor disparute din cele doua tabere, in timp ce rudele continua sa astepte sa se faca dreptate", constata Amnesty.

Organizatia cere "sa se faca lumina asupra sortii persoanelor disparute in toate comunitatile din Kosovo, iar presupusii autori ai crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii sa fie pedepsiti si sa se acorde despagubiri" familiilor victimelor. "Doar in acest caz ranile din trecut vor incepe sa se cicatrizeze", adauga Amnesty.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.