Conflictul sirian reprezinta cea mai mare amenintare actuala impotriva pacii mondiale, mai ales dupa presupusa folosire de arme chimice in timpul unui atac in apropiere de Damasc, a avertizat vineri trimisul special al Ligii Arabe si ONU, Lakhdar Brahimi.

"Astazi, Siria reprezinta, fara niciun dubiu, cea mai mare amenintare pentru pace si securitate in lume", a declarat Brahimi intr-un interviu difuzat vineri de postul de televiziune al ONU si in care lanseaza un indemn pentru partile implicate in conflict sa se aseze la masa de negocieri.

"Acuzatiile potrivit carora arme chimice au fost folosite la cativa kilometri de centrul Damascului subliniaza importanta acestei crize si pericolele sale, nu doar pentru poporul sirian, ci si pentru lume", a adaugat oficialul ONU.

Opozitia siriana a anuntat ca regimul de la Damasc a folosit arme chimice in timpul unui atac, soldat cu sute de morti.

Brahimi incearca de cateva luni sa reuneasca in cadrul unei conferinte de pace, denumita Geneva 2, regimul presedintelui sirian Bashar al-Assad si opozitia, scrie MEDIAFAX.

"Problema este ca fiecare parte implicata in acest razboi civil se asteapta sa castige pe plan militar", in timp ce ONU considera ca nu poate exista o solutie militara, intrucat "nimeni nu va castiga", in opinia lui Brahimi.

"Nu poate exista decat o solutie politica", a apreciat el.

Reprezentanti rusi si americani se vor intalni saptamana viitoare la Haga, unde vor discuta "posibilitatea de a organiza o alta reuniune tripartita la Geneva intre Statele Unite, Rusia si ONU", a precizat Lakhdar Brahimi. Cea de a treia reuniune tripartita (precedenta a avut loc la 25 iunie) va avea drept obiectiv sa pregateasca "Geneva 2", conferinta a carei data inca nu a fost fixata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.