Kristian Vigenin, ministrul bulgar al Afacerilor Externe, a declarat ca delimitarea platoului maritim din Marea Neagra este "o problema" in relatia cu Romania, el dorind ca aceasta sa fie rezolvata cat mai repede, avand in vedere importanta sa "politica si economica".

"O problema este si delimitarea platoului maritim din Marea Neagra dintre cele doua state. Ambitia mea este sa rezolvam aceasta problema cat mai repede pentru ca are aspecte politice si economice", a afirmat Vigenin, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul roman, Titus Corlatean.

De asemenea, el a aratat ca o alta problema in relatia cu Romania este cea a minoritatilor, in special cea privind slujba religioasa in limba bulgara pe teritoriul romanesc, insa are incredere ca aceasta va fi rezolvata in conformitate cu standardele europene, intr-un spirit de cooperare fara a se da voie ca aceasta sa "fie hrana pentru nationalistii din ambele tari".

Ministrul Corlatean a aratat ca a discutat cu Vigenin despre problema "fostei biserici bulgare din Bucuresti" si despre liceul bulgar din Romania, dar si despre liceul roman din Bulgaria si interesul exprimat de asociatiile minoritatii romano-vlahe pentru respectarea dreptului la educatie si religie in limba materna, scrie MEDIAFAX.

Retail jobs

"Important este ca le discutam intr-un spirit de cooperare, deschis si am convingerea ca putem avansa in directia cea buna", a mai spus Corlatean.

Ultima runda de negocieri bilaterale privind tematica delimitarii spatiilor maritime ale Romaniei si Bulgariei in Marea Neagra despre care MAE roman a comunicat public s-a desfasurat in perioada 29-30 mai 2012 la Bucuresti.

Conform ministerului roman, negocierile au urmarit "convenirea unei linii de delimitare intre spatiile maritime ale Romaniei si Bulgariei din Marea Neagra care sa fie echitabila si conforma cu normele dreptului international in materie".

Subiectul negocierilor dintre cele doua tari privind delimitarea spatiilor maritime in Marea Neagra a devenit in primavara anului trecut subiect de disputa politica, dupa ce fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, declara ca "exista o zona in litigiu in ceea ce priveste chiar frontiera de stat, marea teritoriala" dintre Romania si Bulgaria, el explicand ca este vorba despre 17 kilometri patrati si ca vor avea avea loc discutii cu experti bulgari.

Citeste si:
Informare MAE: 10 români, pasageri în autocarul implicat în...
Informare MAE: 10 români,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.