Prima sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Bulgariei va avea loc pana la sfarsitul toamnei la Sofia, au anuntat, joi, ministrii de Externe din cele doua tari, Titus Corlatean si, respectiv, Kristian Vigenin.

"Am cazut de acord asupra importantei organizarii in toamna acestui an, in Bulgaria, a sedintei comune de Guvern intre Romania si Bulgaria. Vom pregati foarte serios aceasta sedinta comuna de Guvern. Ne-am propus sa acceleram negocierea, sa finalizam semnarea mai multor acorduri bilaterale si sa avansam in dezvoltarea mai multor proiecte de dezvoltare sectoriala intre tarile noastre", a afirmat Corlatean, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau.

Organizarea acestei sedinte a Guvernelor celor doua tari fusese convenita initial in 2010 de fostii premieri de centru-dreapta Emil Boc si Boiko Borisov pentru a se desfasura in 2011, insa evenimentul nu a mai avut loc. Ideea a fost reluata in iunie anul acesta de premierul Victor Ponta si actualul omolog bulgar, Plamen Oresarski, cu ocazia unei vizite la Sofia a oficialului roman pentru o reuniune a partidelor socialiste.

Premierul Ponta a afirmat ca in septembrie va avea loc o intalnire mai ampla cu partea bulgara, cel mai probabil in format de sedinta comuna a celor doua Guverne, iar Oresarski a spus ca acest summit romano-bulgar va avea loc cel mai probabil la Varna, la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei, scrie MEDIAFAX.

Ministrul Corlatean a mentionat si importanta pe care o acorda cele doua tari dezvoltarii unor proiecte transfrontaliere cum ar fi construirea unor alte poduri pe Dunare, dar si schimburilor comerciale care s-au ridicat in 2012 la 3,2 miliarde de euro.

"In aprilie 2013 deja inregistram un miliard de euro, deci in crestere si asta in ciuda crizei economice. Aceasta inseamna ca potentialul este realmente solid si dorim sa il punem in valoare in continuare. As mentiona si ca Romania este al treilea partener economic al Bulgariei", a spus Corlatean.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

"Dorinta noastra comuna este sa largim acest spirit comun bun de cooperare care exista intre tarile noastre, sa incercam sa coordonam si un cerc mai mare de probleme si de pe agenda comuna, dar si in plan regional si european", a concluzionat ministrul bulgar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.