Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un Cod de etica si conduita pentru deputati, care vor fi supravegheati de catre un comisar de etica, iar, in caz de nerespectare a regulilor, vor fi sanctionati.

Initiativa de a elabora un Cod de etica si conduita a deputatului apartine unui grup de parlamentari din cadrul PLDM (Partidul Liberal-Democrat din R.Moldova). Noul cod va permite sanctionarea deputatilor care fac lobby, accepta cadouri mai scumpe de 2.000 de lei moldovenesti (aproximativ 120 de euro)sau lipsesc nemotivat de la sedintele Parlamentului. Astfel, deputatii moldoveni ar putea fi obligati sa-si ceara scuze publice, sa fie lipsiti de dreptul la indemnizatie si ar putea primi chiar mustrare.

In timpul sedintelor plenare si a comisiilor de profil, deputatii vor fi monitorizati de catre un comisar de etica. Acesta va fi numit de catre Parlament, cu votul majoritatii. Comisarul de etica va fi apolitic si va detine aceasta functie timp de cinci ani.

In Codul de etica nu se spune insa nimic despre certurile insotite de injuraturi, huiduieli, imbranceli sau incaierari intre deputati, actiuni care sunt destul de frecvente in Parlamentul de la Chisinau, scrie MEDIAFAX.

Premierul moldovean Iurie Leanca a propus ca si ministrii sa aiba un asemenea cod.

Initiativa privind Codul de etica si conduita a fost aprobata de Cabinetul de Ministri si urmeaza sa fie votata in Parlament.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.