Ciprul se confrunta cu o veritabila invazie de pisici fara stapan, dupa ce autoritatile din aceasta tara au anulat in ultimii doi ani, din cauza crizei economice mondiale, programele de sterilizare a acestor animale.

Ca urmare, populatia de pisici fara stapan din orasele cipriote a crescut intr-un ritm ingrijorator.

O pisica poate sa aduca pe lume pana la opt pisoi, de trei ori pe an si, intrucat nu mai exista programe de sterilizare care sa tina sub control numarul acestor animale, specialistii ciprioti se asteapta ca in viitorul apropiat strazile din toate marile orase sa fie invadate de aceste feline.

Pe langa chestiunile care tin de igiena si sanatatea publica si de confortul rezidentilor, activistii care militeaza pentru protectia animalelor se tem ca aceasta "explozie" a populatiei de pisici ar putea conduce la o crestere alarmanta a cazurilor de otravire si a altor acte de cruzime comise asupra felinelor.

Pana in 2011, Ministerul Agriculturii aloca anumite sume serviciilor veterinare pentru programele de sterilizare. Potrivit unui medic veterinar din ministerul citat, din 2006 pana in 2007, guvernul a alocat in acest scop 17.000 de euro. Din 2008 pana in 2009, fondurile au crescut la 34.000 de euro, iar, in exercitiul bugetar 2010-2011, fondurile alocate au crescut la 50.000 de dolari.

"Din pacate, aceste fonduri au fost taiate din cauza crizei. Continuam sa trimitem ministerului sugestiile noastre, dar ele nu sunt aprobate", a adaugat acelasi oficial, care a preferat sa isi protejeze identitatea, scrie MEDIAFAX.

Atunci cand fondurile erau disponibile, 1.700 de pisici erau sterilizate in fiecare an. Chiar si asa, medicii veterinari abia reuseau sa tina sub control numarul pisicilor fara stapan.

Dupa ce o pisica este sterilizata, un cip este plasat in urechea animalului, pentru ca autoritatile si eventualii stapani adoptivi sa stie ca acesta a suportat deja acea interventie chirurgicala.

Cresterea ingrijoratoare a numarului de pisici din orasele cipriote pune totodata o presiune enorma asupra adaposturilor pentru animale fara stapan, care sunt deja suprapopulate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.