Treizeci si sase de detinuti islamisti au murit asfixiati, duminica, din cauza gazelor lacrimogene, in timpul unei tentative de evadare din inchisoare, potrivit politiei egiptene, in timp ce sustinatorii presedintelui demis Mohamed Morsi si-au anulat manifestatiile la Cairo.

Generalul Abdel Fattah al-Sissi, seful atotputernicei armate, a jurat ca Egiptul nu va da niciun pas inapoi in fata "violentei" islamistilor, promitandu-le o riposta "dintre cele mai energice", in fata a sute de ofiteri ai armatei si politiei si a revoltei declansate in tarile occidentale, unde unii vorbesc despre un "masacru".

Totusi, in ceea ce pare un gest de calmare a tensiunilor, Guvernul a interzis "comitetele populare", aceste militii de tineri inarmati care ii atacau la Cairo pe toti cei pe care ii credeau islamisti - barbati cu barba sau femei cu val integral -, precum si jurnalistii straini, pe care ii acuza ca apara tabara lui Morsi. Dupa ce i-a lasat sa actioneze mai multe zile, Guvernul i-a acuzat duminica de faptul ca desfasoara activitati "ilegale".

Mobilizarea sustinatorilor lui Morsi parea ca bate pasul pe loc duminica, manifestantii temandu-se fara indoiala de numarul mare de morti din randurile lor, decimate de cinci zile. Ei au anuntat noua manifestatii la Cairo, dar le-a anulat aproape pe toate "din motive de securitate".

In cursul dupa-amiezii, 36 de detinuti, toti din randul Fratilor Musulmani, confreria din care provine Morsi, au murit asfixiati de grenadele cu gaze lacrimogene lansate in camionul care ii transporta catre o inchisoare din apropiere de Cairo, deoarece au rapit un ofiter de politie si au incercat sa evadeze, a afirmat Ministerul de Interne. Coloana transporta peste 600 de detinuti islamisti. Alianta impotriva loviturii de stat, care organizeaza manifestatii, a denuntat un "asasinat" si a vorbit despre 52 de detinuti morti, scrie MEDIAFAX.

Peste 1.000 de manifestanti si oficiali ai Fratilor Musulmani au fost arestati in decurs de cinci zile, potrivit Guvernului.

Tara este in continuare in stare de urgenta si cu restrictii de circulatie pe timpul noptii. Armata blocheaza cu tancurile marile axe rutiere ale capitalei, in timp ce Ministerul Bunurilor Religioase a anuntat ca moscheile vor fi inchise in afara orelor de rugaciune, in incercarea de a evita reuniunile.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.