Nave de razboi se pregateau luni sa plece din Anglia pentru manevre in Mediterana prevazute "de mult timp" potrivit Londrei, dar care au loc in plina perioada de intensificare a tensiunilor cu Madridul pe tema Gibraltarului, unde o fregata britanica urmeaza sa faca o escala.

Fregata HMS Westminster va pleca marti spre apele micului teritoriu britanic din sudul peninsulei iberice, unde va ajunge in cursul saptamanii, a anuntat luni Ministerul britanic al Apararii (MoD).

Este vorba despre patru nave de razboi care vor participa la exercitiile "Cougar 13" in Mediterana si in Golful Persic.

Intre nave se afla si portelicopterul HMS Illustrious, care urma sa paraseasca portul Portsmouth luni dimineata si care a fost autrizat de Spania sa faca escala la Baza Navala Rota, in sudul tarii.

Aceste exercitii anuale sunt organizate pentru a treia oara, consecutiv, si este vorba despre o "mobilizare de rutina, prevazuta de mult timp", potrivit ministrului britanic al Apararii Philip Hammond.

Potrivit MoD, navele vor face escala intr-un "anumit numar de porturi mediteraneene", dupa care vor participa la un exercitiu impreuna cu armata albaneza, in Marea Adriatica. Ele vor trece apoi prin Marea Rosie si Oceanul Indian spre Golf, unde vor participa la exercitii cu tari partenere din regiune, scrie MEDIAFAX.

Insa aceste manevre se desfasoara in contextul in care tensiunile diplomatice intre Londra si Madrid cu privire la Gibraltar - un teritoriu de sapte kilometri patrati cedat Marii Britanii in 1713, locuit de aproximativ 30.000 de persoane - s-au intensificat din nou incepand de la sfarsitul lui iulie.

Autoritatile din Gibraltar au provocat furia Madridului, instaland in Mediterana, in Golful Algeciras, blocuri de beton care formeaza un recif artificial, intr-o incercare de a pune capat unor ani de incursiuni de care ii acuza pe pescarii spanioli ca le efectueaza in apele pe care le considera ca apartinandu-le.

Spania "nu va renunta" la controalele efectuate la frontiera cu Gibraltarul, un teritoriu britanic, a anuntat luni Ministerul spaniol de Externe, raspunzand astfel Londrei, care a afirmat ca ia in calcul o actiune legala impotriva Madridului.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

"Ceea ce spunem este ca masurile, controalele noastre, sunt legale, proportionate. Suntem obligati sa le facem pentru Schengen. Nu vom renunta la acestea", a afirmat un purtator de cuvant al Ministerului spaniol de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.