Rusia si Statele Unite sunt de acord asupra necesitatii organizarii "imediat ce este posbil" a unei conferinte de pace privind Siria, a oferit asigurari seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov, in urma unei intalniri cu secretarul de Stat american John Kerry, relateaza AFP.

"Avem acceasi opinie, si anume, indiferent ce se intampla, este necesar sa convocam reuniunea Geneva 2 imediat ce este posibil", a declarat Lavrov intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Ambasadei Rusiei din Washington.

El a precizat ca diplomati rusi si americani urmeaza sa se intalneasca la sfarsitul lui august pentru a discuta despre organizarea acestei conferinte internationale, amanata continuu incepand din mai.

Potrivit MEDIAFAX, rusii, americanii si ONU depun eforturi, de aproximativ trei luni, sa organizeze Geneva 2, care urmeaza sa ofere o solutie politica negociata intre Damasc si rebeliune. Aceasta conferinta urmeaza sa reia directiile unui acord international semnat la Geneva pe 30 iunie 2012, dar care nu a fost pus in aplicare vreodata, care contureaza o tranzitie politica in Siria.

Aceasta a doua parte a "procesului de la Geneva" urma, initial, sa aiba loc in iunie, apoi in iulie, dar este afectata de dezacorduri majore in privinta obiectivului si participantilor, dar si privind continuarea razboiului care s-a soldat cu peste 100.000 de morti in doi ani si jumatate.

Lavrov a efectuat o vizita la Washington insotit de ministrul rus al Apararii Serghei Soigu in vederea unei intalniri "2+2" cu secretarii de Stat american John Kerry si al Apararii Chuck Hagel, intr-o perioada tensionata din punct de vedere diplomatic intre cele doua tari.

Moscova si Washingtonul au pozitii contrare cu privire la Siria. Rusia este unul dintre principalii aliati ai regimului lui Bashar al-Assad, caruia ii livreaza armament, si a blocat proiecte de rezolutii occidentale in cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Statele Unite sustin opozitia si rebeliunea.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

"Serghei si cu mine nu suntem intotdeauna de acord in privinta Siriei", a declarat Kerry inaintea intalnirilor, subliniind ca "tarile noastre sunt de acord cu (...) o solutie politica negociata (...) via Geneva 2".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.