Zimbabwe a semnat in secret un contract de vanzare de uraniu cu Iranul, incalcand sanctiunile internationale existente, scrie in editia de sambata ziarul britanic The Times, relateaza AFP.

"Am vazut (un contract) privind un export de uraniu catre iranieni", a declarat pentru The Times Gift Chimanikire, adjunctul ministrului zimbabwian pentru Exploatatii Miniere.

Potrivit MEDIAFAX, acordul ar fi fost semnat anul trecut, in contextul in care Statele Unite si Uniunea Europeana au impus sanctiuni Iranului din cauza programului sau nuclear controversat. Occidentalii suspecteaza Iranul ca vrea sa fabrice o bomba atomica sub acoperirea programului nuclear civil, ceea ce Teheranul dezminte cu fermitate.

Zimbabwe este o tara supusa la randul ei unor sanctiuni internationale vizand aproximativ zece oficiali, inclusiv presedintele Robert Mugabe.

In cursul unei vizite a presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad la Harare, in aprilie 2010, Mugabe i-a oferit asigurari omologului sau cu privire la sustinerea tarii sale fata de Iran si dosarul nuclear iranian.

Chimanikire este membru al opozitiei infrante de Mugabe in urma alegerilor generale de la 31 iulie, al caror rezultat urmeaza sa puna capat unui fragil Guvern de coabitare.

El a declarat pentru The Times ca acest acord de livrare de uraniu a fost semnat impotriva vointei sale, iar despre existenta acestuia stiu doar cateva persoane aflate la varful puterii.

Potrivit The Times, care citeaza analisti in acest sens, este necesar mult timp pana cand rezervele de uraniu ale tarii sa fie pregatite in vederea unei exploatari la export.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.