Georgia comemoreaza joi cinci ani de la razboiul-fulger ruso-georgian din 2008, lansat de Tbilisi cu scopul de a relua controlul asupra regiunii sale separatiste Osetia de Sud, dar care s-a soldat cu o infrangere usturatoare.

O depunere de jerbe de flori la mormintele militarilor georgieni ucisi in acest razboi este prevazuta la Tbilisi, iar o defilare militara urmeaza sa aiba loc in orasul Gori, care a fost bombardat si ocupat pentru o scurta perioada de timp de catre fortele ruse in 2008.

In noaptea de 7 spre 8 august 2008, Georgia a lansat o ofensiva militara pentru a relua controlul Osetiei de Sud, o regiune separatista georgiana sustinuta de Moscova. Rusia a rispostat angajand o operatiune militara de anvergura. La finalul acestui razboi de cinci zile, Moscova a recunoscut independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, alt teritoriu separatist georgian, instaland baze militare pe teritoriul celor doua regiuni.

Cu o zi inaintea marcarii a cinci ani de la acest "blitzkrieg", Rusia si Georgia s-au livrat la acuzatii reciproce, aruncand una asupra celeilalte responsabilitatea acestui conflict.

"Eram obligati sa ripostam in acest mod fata de actele agresive ale fortelor armate georgiene", a declarat premierul rus Dmitri Medvedev, care era presedinte in momentul conflictului din 2008, intr-un interviu pentru postul georgian de televiziune Rustavi-2, scrie MEDIAFAX.

La randul sau, presedintele georgian Mihai Saakasvili a declarat ca Rusia a provocat razboiul cu Georgia, cu scopul de a "controla" mai bine aceasta fosta republica sovietica din Caucazul de Sud.

"Georgia a inceput sa construiasca un stat independent, cu adevarat independent, iar Rusia a avut nevoie de un razboi pentru a ne controla", a declarat Saakasvili pentru Rustavi-2. Presedintele georgian se confrunta in prezent cu o perioada de coabitare dificla cu premierul considerat prorus Bidzina Ivanisvili, al carui partid a castigat alegerile legislative in octombrie.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.