Imagini din satelit sugereaza ca Phenianul si-ar fi dublat capacitatea de imbogatire a uraniului la instalatia Yongbyon, a anuntat joi un centru de american studii care supravegheaza programul nuclear nord-coreean.

Potrivit Institutului pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS), imaginile inregistrate prin satelit arata ca suprafata cladirii in care se afla centrifugele s-a dublat in ultimele patru luni.

Atunci cand Coreea de Nord a dezvaluit existenta acestei instalatii, la sfarsitul lui 2010, in cursul vizitei unui cercetator american, in cladire se aflau aproximativ 2.000 de centrifuge pentru imbogatirea uraniului care, potrivit Phenianului, era destinat alimentarii unei centrale nucleare, scrie MEDIAFAX.

Insa in opinia Washingtonului, Seulului si aliatilor lor, Phenianul vrea sa utilizeze acest uraniu imbogatit pentru producerea de armament.

Cu ajutorul a aproximativ 4.000 de centrifuge, Yongbyon ar putea produce pana la 68 de kilograne de uraniu imbogatit pe an, adica un volum suficient pentru fabricarea a trei bombe nucleare, potrivit ISIS.

"Dar nu stim nici macar daca Phenianul vrea sa utilizeze acest uraniu pentru armament", a adaugat institutul, subliniind ca o incercare de a aprecia care este capacitatea de imbogatire a uraniului de catre Coreea de Nord este un lucru "foarte nesigur". Cu atat mai mult cu cat aceasta tara ar putea avea si alte instalatii de imbogatire a uraniului, necunoscute in strainatate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.