Zeci de mii de persoane s-au reunit marti dimineata la Hiroshima pentru a marca 68 de ani de cand a fost lansata prima bomba atomica din istorie, ce a devastat acest oras din vestul Japoniei.

Cativa supravietuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali si delegatii straine s-au reunit la ora 08.15 (02.15 ora Romaniei) cand s-a auzit primul clopot care a dat semnalul unui minut de reculegere, la ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba ce a transformat orasul intr-un infern nuclear.

Un numar de 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiatii, intre momentul largarii bombei si luna decembrie.

Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki (sud-vest), la 9 august, care s-a soldat cu 70.000 de morti. Aceste atacuri au grabit capitularea Japoniei si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, la 15 august 1945, scrie MEDIAFAX.

"Oferim din adancul inimii consolare si sprijin sufletelor victimelor, afirmand ca vom face tot ce ne sta in putinta pentru a elimina acest rau absolut pe care il reprezinta armele nucleare si pentru a construi o lume in pace", a declarat marti primarul orasului Hiroshima, Kazumi Matsui.

Ca o coincidenta, in aceeasi zi a avut loc o alta ceremonie la Yokohama (la sud de Tokyo) pentru punerea in serviciu a unui portelicopter, cea mai mare nava de razboi lansata de Japonia de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Lansarea acestei nave de 248 de metri care poate imbarca noua elicoptere are loc intr-un context tensionat cu Beijingul si, intr-o mai mica masura, cu Seulul, din cauza unor diferende teritoriale.

La scurt timp dupa victoria Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta) in alegerile legislative din decembrie 2012, noul premier Shinzo Abe a declarat clar ca nu va ezita sa foloseasca forta in cazul unei debarcari chineze pe insulele Senakaku, nelocuite si situate la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.