Nicolas Sarkozy a revenit in aceasta vara pe locul 20 in topul primelor 50 de personalitati franceze, dupa ce a iesit din acest top anul trecut, plasandu-se mai bine decat in 2007, dupa alegeri, dar si fata de François Hollande, care se afla pe locul 44.

Potrivit publicatiei, fostul presedinte francez este "plebiscitat" pe locul 3 al acestui clasament de catre categoria de varsta de peste 65 de ani, considerata un adevarat "rezervor" de voturi al dreptei, dupa Simone Veil si Charles Aznavour. "Este o surpriza, o ruptura cu una dintre legile Top 50, potrivit careia politicienii nu reusesc deoarece cliveaza enorm", noteaza Frédéric Dabi, adjunctul directorului general al institutului Ifop.

"Este absolut idolatrizat de catre simpatizantii dreptei", releva Dabi, care emite doua ipoteze pentru a explica acest lucru. Este vorba, in primul rand, despre o "nostalgie a simpatizantilor dreptei (care), avand in vedere situatia UMP, cred doar in Sarkozy pentru scoaterea partidului din toropeala", apreciaza el, adaugand ca fostul sef de stat este perceput ca "posibilul salvator al dreptei".

Aceasta idee ii surade sarkozistului Roger Karoutchi, care avertizeaza atat UMP, cat si PS, ca "cei care sperau sa dea pagina sarkozismului s-au inselat amarnic". "Cu cat discreditarea lui François Hollande este mai puternica, cu atat oamenii se simt mai inselati si revalorizeaza, in schimb, bilantul lui Nicolas Sarkozy", subliniaza senatorul UMP din Hauts-de-Seine, potrivit MEDIAFAX.

Cealalta ipoteza a lui Dabi este si mai indrazneata. "Reusita lui Sarkozy nu tine de ideea ca o parte a francezilor nu il mai vad ca pe un politician? Nu mai ia cuvantul si poate fi vazut ca in afara scenei politice. Apartine unui fel de trecut. Acest lucru maximizeaza formele de nostalgie si de afectiune", este el de parere. Acesta a fost si cazul lui Chirac care, iesit foarte slabit din al doilea mandat, a recastigat simpatia publicului parasind viata politica si devenind discret.

Citeste si:
Eurovision 2022. EBU acuză că ne-am calificat prin fraudă
Eurovision 2022. EBU acuză că...

Insa conditiile revenirii unui politician care nu mai este pe scena politica sunt extrem de complicate. "O infrangere in alegerile prezidentiale te marcheaza cu fierul rosu. Am vazut-o in cazul lui Giscard, al lui Jospin. Exista un fel de americanizare a alegerilor prezidentiale franceze. Inainte, Mitterrand si Chirac au putut sa se redreseze in mai multe randuri. Acum, in Franta, ai o incercare si asta este tot", avertizeaza Dabi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.