Sute de angajati de la McDonald's si de la alte lanturi de fast-food au intrat in greva, luni, la New York, pentru a cere salarii mai mari, sperand ca actiunea se va extinde in restul tarii.

Organizatorii actiunii au anuntat ca greva afecta aproape 60 de restaurante din New York detinute de McDonald's, Wendy's, KFC si Burger King.

Grevistii cer introducerea unui salariu minim de 15 dolari pe ora, adica peste dublul actualului salariu minim de 7,25 de dolari pe ora oferit de numeroase fast-food-uri.

Salariul mediu in regiunea New York este de noua dolari pe ora, dar, spre deosebire de baruri sau restaurante, angajatii fast-food-urilor nu pot conta pe bacsisuri pentru a-si suplimenta venitul lunar. Intreruperile de munca ii obligau luni pe unii manageri de la McDonald's sa serveasca ei insisi clientii, in localuri situate in Times Square sau pe prestigiosul Fifth Avenue, in centrul Manhattanului, scrie MEDIAFAX.

Jonathan Westin, directorul Fast Food Forward, grupul aflat la conducerea actiunii, a explicat ca angajatii au nevoie de un salariu minim de 15 dolari americani pe ora pentru a dispune de un nivel de viata mediu intr-unul dintre orasele cele mai scumpe din lume.

"Numerosi angajati traiesc in saracie si nu sunt capabili sa-si intretina familiile sau sa ia trenul ca sa mearga la munca", a denuntat el.

Fast Food Forward spera ca actiunea se va extinde de-a lungul tarii. Manifestatii sunt asteptate in aceasta saptamana in orase din nordul si centrul Statelor Unite, ca Chicago, Detroit, Flint, Kansas City, Milwaukee si Saint-Louis.

Aproape 400 de angajati erau in greva la pranz, la New York, adica dublul numarului de persoane care au manifestat in cadrul unei actiuni similare in noiembrie 2012. Cu toate acestea, participarea este foarte redusa, tinand cont de faptul ca fast-food-urile din New York numara aproximativ 50.000 de angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.