Liderul nord-coreean Kim Jong-un, purtand un costum de culoare inchisa, a inaugurat joi un cimitir al victimelor Razboiului Coreei, in cadrul unor festivitati care marcheaza 60 de ani de la incheierea armistitiului, pe 27 iulie.

Flancat de ofiteri superiori, Kim Jong-un a taiat panglica rosie de inaugurare si a depus o jerba de flori la un monument in memoria victimelor razboiului.

Ceremonia a fost organizata in cadrul unor festivitati de marcare a 60 de ani de armistitiu, care va culmina sambata cu o parada militara in centrul capitalei Phenian.

Kim Jong-un a aparut, alaturi de mii de veterani si de familii ale acestora, in fata camerelor de luat vederi si unor jurnalisti din intreaga lume, invitati de catre regim sa prezinte aceste festivitati.

Semnarea acestui armistitiu, dupa cei trei ani ai unui conflict soldat cu milioane de morti, este marcata in Coreea de Nord ca "Ziua Victoriei" in urma unui "razboi de eliberare a patriei". Strazile din Phenian au fost impodobite cu steaguri ale Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC) si sloganuri patriotice glorificand sacrificiul si eroismul militarilor, scrie MEDIAFAX.

Masurile de securitate erau stricte in zona cimitirului, situat in nordul capitalei. Femei purtand tunica traditionala (hanbok) stateau la coada, in caldura, asteptand sa treaca printr-un detector, ca pe aeroport. Barbatii purtau costum si cravata sau uniforma, unii cu pieptul plin de decoratii.

Mormintele sunt ale unor veterani din Razboiul Coreei, numiti "eroi ai Republicii", ale caror corpuri au fost exhumate din gropi aflate pe teritoriul intregii tari si reinhumate in acest cimitir.

Dupa ceremonia protocolara propriu-zisa, invitatii s-au dispersat pe aleile terasate, in cautarea mormintelor rudelor lor cazute in lupta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.