ONU a anuntat miercuri ca data de 19 noiembrie a fost desemnata Ziua Mondiala a Toaletelor, in urma unei propuneri facute de statul Singapore, al carui ambasador a spus ca se va distra pe seama eventualelor glume care vor aparea in legatura cu acest subiect.

"Sunt sigur ca vor exista multe glume atunci cand mass-media si publicul larg vor afla ca ONU a desemnat o Zi Mondiala a Toaletelor", a declarat diplomatul singaporez Mark Neo, inainte de votul Adunarii Generale a ONU, care a adoptat in unanimitate aceasta decizie, informeaza AFP.

"Glumele lor vor fi binevenite, mai ales daca ele recunosc existenta unui anumit tabu care impiedica orice discutie deschisa si serioasa despre problema instalatiilor sanitare si a toaletelor la nivel global", a declarat Mark Neo in fata celor 193 de membri ai Adunarii Generale a ONU.

Diplomatul asiatic a precizat ca 2,5 miliarde de persoane din lume nu au acces la instalatii sanitare corespunzatoare si ca 1,1 miliarde de persoane isi fac nevoile in natura. Amenajarea de toalete ar putea salva vietile a peste 200.000 de copii in fiecare an, afirma el.

Jan Eliasson, vice-secretarul general al ONU, a felicitat initiativa diplomatului din Singapore: "Sa ai acces la instalatii sanitare corespunzatoare reprezinta o chestiune de demnitate".

Acesta a lansat in luna martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, o campanie speciala, initiata cu scopul de a ameliora accesul la toalete pentru cele 2,5 miliarde de persoane care nu au toalete in locuintele lor, o lipsa care reprezinta o cauza majora pentru declansarea a numeroase probleme de sanatate. Scaderea la jumatate a numarului de persoane care nu au acces la toalete cu apa curenta pana in anul 2015 este unul dintre cele opt obiective de dezvoltare in domeniul sanatatii si saraciei, fixate de ONU in 2000, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.