Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 si replicile care au urmat s-au soldat cu 73 de morti, luni, intr-o regiune muntoasa si greu accesibila in nord-vestul Chinei, potrivit unui bilant actualizat de catre autoritatile locale.

Cutremurul initial a avut loc la ora locala 07.45 (02.45 ora Romaniei) in Gansu, o provincie in mare parte desertica, iar epicentrul a fost localizat la 170 de kilometri sud-est de capitala provinciala Lanzhou, la o adancime de 9,8 kilometri, a anuntat institutul american de geofizica, USGS.

O replica avand magnitudinea de 5,6 s-a produs in aceeasi regiune la ora 09.12 (04.12 ora Romaniei), cu hipocentrul situat la o adancime de 10,1 kilometri, a adaugat institutul. Un bilant anterior anunta ca sesismele au provocat 47 de morti si 296 de raniti grav, a anuntat un oficial din cadrul Biroului de seismologie din Gansu, precizand ca au fost inregistrate cel putin 371 de replici.

"Peste 21.000 de cladiri au fost avariate grav si peste 1.200 s-au prabusit", a adaugat acest oficial.

Un locuitor din districtul Min, unde a fost localizat epicentrul, a povestit pentru AFP ca lucra intr-o uzina farmaceutica in momentul producerii cutremului si ca a vazut cladirile clatinandu-se puternic.

"Eram in atelier, am resimtit un cutremur violent si m-am grabit sa ies in curtea uzinei", a declarat Ma.

"Cand am ajuns in curte, am vazut un imobil de 19 etaje, cel mai inalt din districtul nostru, care se clatina cu putere, mai ales la ultimul etaj", a continuat el.

In districtul Min, "peste 200 de persoane au fost ranite in sapte zone afectate de cutremure", a precizat pentru AFP He, un oficial din cadrul Partidului Comunist din district, care a refuzat sa isi spuna numele de familie. In afara de districtul Minxian, cutremurele au provocat victime in districtele vecine Zhang si Li, potrivit presei locale. Seismul a fost resimtit pana la Lanzhou si chiar in Xi'An, capitala provinciei vecine Shanxi, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.