Presedintele interimar egiptean Adly Mansour a oferit asigurari joi ca va purta "batalia pentru securitate pana la capat", cu o zi inainte de noi manifestatii ale sustinatorilor fostului sef al statului, Mohamed Morsi, destituit din functie de catre armata.

Potrivit MEDIAFAX, armata a avertizat persoanele care intentioneaza sa manifesteze vineri impotriva oricarui rusc de deriva spre violente.

"Suntem intr-un moment decisiv al istoriei Egiptului, pe care unii vor sa il antreneze spre necunoscut", a declarat Adly intr-o alocutiune televizata.

"Vom duce batalia pentru securitate pana la capat. Vom apara revolutia", a promis el, referindu-se la revolta care l-a indepartat de la putere pe predecesorul lui Morsi, Hosni Mubarak, in 2011.

Mansour, un judecator care a depus juramantul pe 4 iulie, dupa o zi dela destituirea lui Morsi de catre armata, a intins din nou mana miscarii Fratii Musulmani, din care provine fostul presedinte islamist.

Insa el a promis o "justitie de tranzitie", pe fondul unor indemnuri la judecarea lui Morsi, care este detinut de catre armata, si unui val de arestari in randul sustinatorilor acestuia.

Dorinta "de dreptate si reconciliere" a noilor autoritati "vizeaza pe toata lumea", a adaugat Mansour, care a pus in aplicare un plan de tranzitie politica si l-a desemnat premier pe Hazem al-Beblawi, al carui Guvern provizoriu a depus juramantul marti.

Miscarea Fratii Musulmani a refuzat orice negociere cu Mansour si a afirmat ca va continua manifestatiile reclamand revenirea lui Morsi in functia de presedinte.

Ei au indemnat la organizarea de noi proteste vineri, in timp ce grupari ale opozantilor lui Morsi au anuntat, de asemenea, reuniuni.

Manifestatii anterioare ale unor sustinatori ai lui Morsi au condus la confruntari cu fortele de ordine si s-au soldat cu aproximativ 100 de morti, dupa destituirea acestuia la 3 iulie.

"Fortele armate avertizeaza impotriva oricarei derive de la exprimarea unor opinii pasnice si recursului la violente", a anuntat armata joi, citata intr-un comunicat postat pe pagina de Facebook.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

"Oricine va recurge la violenta in cadrul manifestatiilor de vineri isi va pune viata in pericol", a adaugat armata.

In afara de aceste manifestatii cu grad de risc, puterea se confrunta cu o puternica deteriorare a securitatii in Peninsula Sinai (est), unde activeaza grupari radicale islamiste.

Agentia Mena a anuntat, joi, ca zece jihadisti au fost ucisi in regiune in ultimele doua zile, intr-o operatiune a armatei impotriva unor combatanti islamisti.

Patru politisti au fost ucisi intr-o serie de atacuri, incepand de miercuri, potrivit unor surse medicale si in domeniul serviciilor de securitate. Alt politist a fost ucis joi seara de persoane inarmate, care au atacat un camion de politie care transporta apa.

Atacuri impotriva politiei, armatei si unor civili s-au multiplicat incepand de la 3 iulie in aceasta regiune, cu populatie majoritar beduina, care intretine, de mult timp, relatii dificile cu puterea centrala.

Citeste si:
Lege antiterorista, controversata din punctul de vedere al...
Lege antiterorista,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.