Nelson Mandela implineste joi varsta de 95 de ani, in a sasea saptamana de cand este spitalizat la Pretoria, insa una dintre fiicele sale a anuntat ca fostul presedinte inregistreaza progrese unimitoare, in contextul in care se spunea ca ar fi pe moarte.

In contextul in care lumea se pregateste sa ii aduca un omagiu prin actiuni de caritate cu ocazia "Mandela Day", presedintele american Barack Obama a salutat "exemplul sau extraordinar de curaj, blandete si umilinta".

Ministrul francez de Externe Laurent Fabius s-a"asociat acestui omagiu, mondial, unanim, in favoarea acestui barbat care a redat poporului sud-african libertatea si demnitatea".

Fiica sa Zindzi a declarat miercuri pentru postul Sky News ca tatal sau "face progrese remarcabile" si "se uita la televizor, cu casti". Eroul luptei impotriva apartheidului isi recunoaste vizitatorii si este capabil sa comunice. "Reactioneaza foarte bine (...) prin privire. Uneori ridica mana ca si cum vrea sa ne stranga mana", a declarat ea, dupa ce l-a vizitat miercuri.

Aceste vesti bune apar in urma unei lungi perioade de neliniste care a urmat spitalizarii lui Mandela, pe 8 iunie, pentru o grava infectie pulmonara, scrie MEDIAFAX.

"A existat un moment in care am fost cu totii foarte anxiosi si ingrijorati si eram pregatiti pentru ceea ce este cel mai rau", a declarat Zindzi."Insa el continua sa ne uimeasca zilnic", a adaugat ea.

Sotia sa, Graça Machel, care se afla alaturi de el zi si noapte, s-a declarat vineri "un pic mai putin ingrijorata" decat cu o saptamana inainte.

Mandela s-a casatorit cu ea, a treia casatorie a acestuia, cand a implinit varsta de 80 de ani, iar cuplul sarbatoreste joi 15 ani de casatorie.

In acest context, o emotie marcheaza ziua omagierierii sale, instituite in Africa de Sud in 2009.

"Am decis aceasta zi in onoarea lui Madiba (numele de clan al lui Mandela), cu scopul de a inspira pe fiecare dintre noi sa actioneze in mod personal si sa schimbe lumea in mai bine", a declarat Jacob Zuma.

Citeste si:
Care este starea de sănătate a Mioarei Roman, după externarea din...
Care este starea de sănătate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.