Cele mai importante institute arheologice din Europa s-au asociat pentru a infiinta, sub egida si cu finantarea Uniunii Europene (UE), o banca de date arheologice in Europa, a anuntat vineri, la Viena, una dintre coordonatoarele acestui proiect.

Proiectul "Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe" (ARIADNE) se inscrie, pana in 2017, in cadrul celui de-al saptelea program de cercetare al UE, informeaza AFP.

Pe langa centralizarea tuturor datelor, in prezent raspandite pe mai multe site-uri sau in banci de date ale institutelor arheologice din Europa, proiectul ARIADNE vrea sa infiinteze totodata parteneriate cu bancile de date arheologice din Statele Unite, Canada si Australia.

Astfel, potrivit declaratiilor facute de Edeltraud Aspöck, din arhiva Institutului de arheologie orientala si europeana din Viena vor fi disponibile pentru cercetatori, printr-un simplu clic, date referitoare la sapaturi arheologice, documentari in 3D si date prospective de cercetari arheologice, oferind astfel arheologilor "un veritabil serviciu de cercetari digitale, standardizate si omogenizate", scrie MEDIAFAX.

In viitor, cu un singur clic, orice arheolog va putea astfel sa gaseasca, de exemplu, toate datele despre sapaturile efectuate in situri datand din epoca romana in sudul Italiei. ARIADNE tine cont, de altfel, de diferentele in privinta criteriilor stiintifice - perioada epocii bronzului fiind, de exemplu, definita intr-o maniera diferita in Austria fata de definitia din Spania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.