Mexicul ancheteaza un raport conform caruia precedentul guvern ar fi autorizat Statelor Unite sa instaleze pe teritoriul sau un sistem de interceptare a apelurilor telefonice si a comunicatilor prin Internet, a declarat miercuri un purtator de cuvant guvernamental.

Cotidianul Excelsior a afirmat in editia sa de miercuri ca fostul presedinte conservator Felipe Calderon (2006-2012) ar fi incheiat un acord cu Departamenutl de Stat american in 2007, autorizand instalarea in Mexic a unui sisterm care sa permita interceptarea, tratarea, analiza si stocarea apelurilor telefonice, a mesajelor electronice sau a conversatiilor pe Internet.

Ministerul mexican al Justitiei "examineaza documentele iar o ancheta este in curs" pentru a stabili daca a fos comis un act ilegal, a declarat purtatorul de cuvant a Ministerului de Interne, Eduardo Sanchez, in cadrul unei conferinte de presa.

Conform raportului publicat de Excelsior, sistemul functiona sub controlul fostei Agentii federale de investigatii (AFI) si a ministerului mexican de Justitie, in numele luptei impotriva traficului de droguri si terorismului.

Echipamentul a fost vandut de Verint System guvernului american pentru o suma de 3 milioane de dolari, ceea ce implica, potrivit cotidianului, ca Statele Unite aveau acces la informatiile stranse de acesta, scrie MEDIAFAX.

"Vom verifica daca exista contractul si in ce conditii se afla", a declarat purtatorul de cuvant. Administratia Calderon a fost marcata de o cooperare stransa cu Statele Unite in lupta impotriva cartelurilor de droguri.

Presedintele mexican Enrique Pena Nieto, investit in decembrie, a promis sa continue cooperarea cu Statele Unite in acest domeniu, insa cu o diferenta importanta: toate agentiile americane trebuie de acum sa treaca prin filtrul puternicului Minister mexican de Interne, in timp ce anterior puteau trata direct cu corespondentele lor mexicane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.