Primul presedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, spitalizat in stare critica la aproape 95 de ani, isi privea moartea cu "optimism" inca din 1998, potrivit unei inregistrari video realizate de un amator si dezvauite de postul de televiziune american CBS, relateaza AFP.

"Ma apropii de sfarsit dar raman optimist. Am un moral foarte bun deoarece mi-am trait viata", declara Nelson Mandela in aceasta inregistrare video realizata in timpul unei vizite la un adolescent ce avea o tumora la creier.

"Daca nu esti optimist si moralul tau nu este ridicat, medicina nu va fi foarte eficienta", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

Eroul luptei antiapartheid, care a petrecut 27 de ani in inchisorile regimului rasist, avea atunci 80 de ani si era presedintele Africii de Sud din 1994.

In prezent, el se zbate intre viata si moarte la un spital din Pretoria, unde a fost internat la 8 iunie din cauza recidivarii unei infectii pulmonare de care sufera de doi ani si jumatate.

Starea sa este "critica" dar "nu vegetativa", a declarat joi seara presedintia sud-africana.

Potrivit unor documente juridice datate 26 iunie si obtinute de AFP, el se afla, la jumatatea saptamanii trecute, in stare vegetativa, iar familia sa, la sfatul medicilor, intentiona sa il debranseze de la aparatele care il mentineau in viata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.