Franta are propriul sistem de interceptare a comunicatiilor electronice, fiind gestionat, la limita legii, de Directia Generala pentru Securitatea Externa (DGSE), arata o ancheta jurnalistica realizata de publicatia Le Monde.

Potrivit ziarului Le Monde, DGSE colecteaza in mod sistematic semnalele electromagnetice emise de calculatoarele si de telefoanele mobile din Franta, precum si fluxurile de date spre si dinspre strainatate, potrivit MEDIAFAX.

"Practic, toate comunicatiile cetatenilor francezi sunt interceptate. Politicienii cunosc aceasta situatie, dar secretul este regula: acest Big Brother francez este clandestin. Scapa oricarui control", scrie Le Monde.

Conform anchetei, DGSE intercepteaza, in principiu, "metadate" - mai precis parametrii comunicatiilor, nu continutul acestora. Obiectivul este de a monitoriza sursa mesajelor si destinatarul, pentru a reconstitui legaturile intre eventualii suspecti si a depista "celule" teroriste.

Prin acest sistem, DGSE colecteaza datele telefonice a milioane de abonati, precum si informatii tehnice despre mailuri, mesaje telefonice si mesaje fax. De asemenea, sunt supravegheate toate activitatile de cautare online, pe platforme precum Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.