O racheta ruseasca Proton-M, care transporta trei sateliti pentru sistemul de navigatie Glonass, a explodat, marti, dupa ce a fost lansata de la cosmodromul rus Baikonur, din Kazahstan, a anuntat Agentia spatiala rusa (Roskosmos) intr-un comunicat.

"Un accident s-a produs in timpul lansarii rachetei Proton-M de la cosmodromul Baikonur, la 2 iulie. Racheta s-a prabusit pe teritoriul cosmodromului si a explodat", precizeaza comunicatul.

Racheta Proton, a carei lansare a fost transmisa in direct de Roskosmos si postul public de televiziune Rossia 24, si-a schimbat traiectoria la cateva secunda dupa decolarea de la ora 02.38 GMT (05.38 ora Romaniei) si a explodat dupa aproape un minut.

"Se pare ca lansarea se va solda cu o catastrofa", a comentat prezentatorul Rossia 24, chiar inainte ca racheta sa explodeze. Accidentul "nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale", dar a provocat o "scurgere de combustibil", a precizat Agentia spatiala kazaha (Kazkosmos).

O parte a personalului de la Baikonur a fost evacuata din cauza acestei scurgeri, a declarat o sursa de la cosmodrom, citata de agentia Interfax, afirmand ca un "nor toxic" s-a format deasupra locului in care s-a produs catastrofa.

Rusia s-a confruntat cu o serie de esecuri in ultimii ani in ceea ce priveste lansarea satelitilor sau navetelor catre Statia Spatiala Internationala (ISS).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.