Programul SUA de spionaj a cauzat o "pierdere de incredere", au anuntat surse europene.

Programul pus in aplicare de Statele Unite pentru a-si spiona partenerii din Uniunea Europeana (UE) a cauzat o "pierdere de incredere" si ar putea declansa o "criza politica", au afirmat surse europene, citate de MEDIAFAX.

Inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, i-a solicitat secretarului de Stat american, John Kerry, sa "clarifice cat mai repede" situatia.

Hollande indeamna SUA sa inceteze imediat activitatile de spionaj

De asemenea, comisarul european insarcinat cu Justitia, Viviane Reding, i-a cerut secretarului american al Justitiei, Eric Holder, sa-si respecte angajamentul de a furniza toate informatiile despre programul de supraveghere PRISM. Pentru moment, cererile nu au primit niciun raspuns.

Insa programul de spionaj electronic al ambasadelor si delegatiilor UE, precum si al statelor membre, depaseste PRISM si protectia datelor.

"In cazul in care se adevereste ca americanii si-au spionat aliatii, vor exista consecinte politice. Aceasta depaseste de departe nevoile securitatii nationale. Este o pierdere de incredere", a marturisit pentru AFP un oficial european.

Secretarul de Stat al SUA: Nu este neobisnuit sa cauti informatii despre alte tari


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.