Lituania vrea sa plaseze presedintia Uniunii Europene pe care o preia la 1 iulie sub semnul unei apropieri de fostele republici sovietice, initiativa perceputa de Moscova ca o ingerinta in zona sa de influenta.

"Europa trebuie sa inteleaga ca momentul este crucial ca partenerii din est sa se apropie de Uniunea Europeana. Dorim sa ajutam aceste tari", a declatat presedintele lituanian Dalia Grybauskaite intr-un interviu pentru AFP.

Lituania, care succede Irlanda la presedintia UE, va gazdui in noiembrie un summit intre UE si sase state din Parteneriatul estic, Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan si Georgia.

UE trebuie sa se implice intr-un proces de integrare mai rapid si mai profund, evitand sa aplice o dubla masura fata de aceste tari si fostul lor patron estic Rusia, in probleme precum liberalizarea vizelor, a aratat Grybauskaite.

In timpul summitului Parteneriatului estic, Ucraina ar putea semna un acord de asociere comerciala cu UE, aflat in discutie de mult timp.

UE a indicat in mai multe randuri ca vrea sa regleze cu autoritatile de la Kiev mai multe probleme legate de drepturile omului si in special detentia fostului premier Iulia Timosenko. Autoritatile din Rusia, care preseaza Ucraina sa intre in uniunea vamala rusa, sunt ingrijorate de concurenta venita din partea Parteneriatului estic, scrie MEDIAFAX.

"Suntem oarecum ingrijorati de apelurile lansare de anumiti lideri politici, pentru a dicta unor tari din Parteneriatul estic alegerea unei asocieri sau a alteia", a declarat joi ambasadorul rus in Lituania, Vladimir Sikvadze, cotidianului Vilniaus Diena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.