Curtea Suprema a Statelor Unite a apreciat miercuri ca o plangere depusa de militanti impotriva mariajului gay in California nu poate sa fie primita, facand astfel posibila, din nou, casatoria intre persoane de acelasi sex in acest stat de pe Coasta de Vest, scrie rtv.net.

Curtea era chemata sa se pronunte asupra interzicerii casatoriei homosexuale in California - "propunerea 8" inscrisa in Constitutia californiana - pe care un grup de militanti anti-gay ii cerea sa o confirme. Dar Curtea Suprema a Statelor Unite a invalidat miercuri legea ce apara casatoria definind-o ca pe o uniune intre un barbat si o femeie, o decizie care reprezinta o victorie majora pentru sustinatorii casatoriei gay, relateaza AFP.

Aceasta decizie permite cuplurilor homosexuale casatorite legal in 12 dintre cele 50 de state si in capitala, Washington, sa aiba acces la aceleasi avantaje federale ca si cuplurile heterosexuale.Aproximativ 1.000 de persoane, majoritatea tineri si sustinatori ai casatoriei gay, s-au reunit in fata Curtii Supreme, ca reactie la aceasta decizie mult asteptata.

Legea din 1996 pentru "apararea casatoriei" (DOMA) definita ca uniune intre un barbat si o femeie, este "anticonstitutionala, deoarece ea este o privare de acces la libertate a unor persoane, (acces) care este protejat de al Cincilea Amendament", a stabilit Curtea, plasandu-se astfel de partea avizului Guvernului Obama.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.