Croatia, care se alatura UE la 1 iulie, va avea ca misiune protejarea a peste 1.300 de kilometri de frontiere terestre ale blocului european, cu Bosnia, Serbia si Muntenegru, o sarcina dificila intr-o regiune unde contrabanda si traficul de tot felul sunt un mod de viata.

Pentru a raspunde acestei provocari, Croatia a cheltuit zeci de milioane de euro pentru a achizitiona echipamente performante cu scopul de a supraveghe frontierele acestei tari care se afla pe "drumul Balcanilor" al traficului de droguri, arme si fiinte umane catre Europa occidentala.

Politia de frontiera a fost echipata, printre altele, cu binocluri si camere de vedere nocturna si termica precum si cu detectoare de stupefiante si explozibili, a precizat ministerul de Interne.

In sudul Croatiei, punctul de trecere Karasovici la frontiera cu Muntenegru va fi incepand de la 1 iulie una dintre portile de intrare in UE.

"Drogurile si imigrantii ilegali sunt principalele noastre preocupari", declara Stane Urlovic, politista de garda la Karasovici.

De cele mai multe ori, migrantii ilegali incearca sa intre prin padurile de pin care se afla la cateva sute de metri de punctul de frontiera, a explicat aceasta aratand cu degetul muntii vecini.

"Uneori arestam clandestini la doar cateva ore dupa ce i-am trimis inapoi in Muntenegru", asigura Urlovic.

Una dintre principalele provocari va fi reprezentata de mia de kilometri de frontiera terestra cu Bosnia, mai ales din cauza configuratiei terenului unde se succed regiuni slab populate, rauri si munti greu accesibili, propice contrabandei. Croatia imparte de asemenea aproximativ 900 de kilometri de frontiera maritima la marea Adriatica, flancata la nord de Italia si la sud de Muntenegru.

"Va fi o sarcina foarte exigenta, pe care va trebui sa o indeplinim daca vrem sa fim pregatiti pentru aderarea la spatiul Schengen", declara un responsabil al ministerului de Interne Gilio Toic Sintic, scrie MEDIAFAX.

Croatia, fosta republica iugoslava independenta din 1991, aspira sa se alature celor 26 de state membre al grupului Schengen (22 din cele 27 de membre UE plus Norvegia, Elvetia, Islanda si Liechtenstein) pana in 2015.

Citeste si:
Președintele Joe Biden se va deplasa vineri în apropierea...
Președintele Joe Biden se va...

"Oamenii, experienta, echipamentele si punctele de frontiera", rezuma Toic Sintic conditiile ce trebuie indeplinite.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.