Bulgaria a fost condamnata de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) marti pentru ca ar fi lasat 15 tineri cu deficiente fizice si mentale sa moara de foame si frig intr-un camin in iarna 1996-1997.

In contextul unei ierni reci si unei crize economice, cei 80 de copii de la caminul Dzhurkovo au suferit din cauza lipsei hranei, medicamentelor si bunurilor de prima necesitate in centrul fara medic si inaccesibil din cauza zapezii, potrivit CEDO.

Judecatori de la Strasbourg au apreciat ca autoritatile bulgare nu au adoptat masurile necesare pentru a preveni decesele, desi cunosteau "riscurile reale si iminente la adresa vietilor persoanelor in cauza". Directoarea centrului le-a alertat, fara rezultat, in mai multe randuri asupra gravitatii situatiei, scrie mediafax.

Curtea a retinut incalcarea "dreptului la viata", garantat de Conventia Europeana a Drepturilor Omului, si lipsa unei "anchete oficiale eficiente" in urma acestor decese.

Ea a condamnat Sofia la plata unor despagubiri morale in valoare de 10.000 de euro fiecaruia dintre cei doi parinti carora le-a admis ca bine intemeiate plangerile in acest caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.