Curtea Constitutionala (CC) italiana a respins miercuri un important recurs depus de fostul premier Silvio Berlusconi cu scopul de a obtine anularea unei condamnari pentru frauda fiscala, fapt care l-ar putea obliga sa renunte la orice mandat electoral.

Berlusconi a invocat un conflict de puteri intre Tribunalul din Milano si presedintia Consiliului, deoarece Curtea i-a refuzat in martie 2010 motivatia participarii la o sedinta a Consiliului de Ministri pentru a nu se prezenta la o audiere in procesul Mediaset.

In acest proces privind cumpararea si vanzarea de drepturi de difuzare a unor seriale americane, in care este judecat pentru frauda fiscala, Berlusconi a fost condamnat in prima instanta si in apel, pe 8 mai, la un an de inchisoare (in realitate la patru ani de inchisoare, dintre care trei anulati printr-o amnistie) si la interdictia de a exercita vreo functie publica timp de cinci ani, scrie MEDIAFAX.

Avocatii lui Berlusconi s-au adresat Curtii de Casatie - plangerea a fost depusa miercuri -, iar aceasta Curte, cea mai inalta jurisdictie penala in Italia urmeaza sa se pronunte celmai devreme la toamna.

In cazul in care magistratii de la Roma vor confirma condamnarea pronuntata la Milano, Il Cavaliere, intrat in politica in urma cu 20 de ani, va fi in mod automat privat de mandatul de senator, obtinut in alegerile legislative de la sfarsitul lui februarie.

"Incearca sa ma elimine din viata politica, dar merg inainte", a reactionat Berlusconi (centru-dreapta), dupa care si-a reiterat sustinerea "loiala" fata de Guvernul de coalitie stanga-dreapta al lui Enrico Letta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.