Uniunea Europeana (UE) a cerut miercuri Statelor Unite sa ii furnizeze raspunsuri "cat mai rapid posibil" la intrebarile pe care i le-a adresat cu privire la programul american de supraveghere a comunicatiilor PRISM si la o prima reuniune a unui grup de experti inca din iulie.

Vineri, la finalul unei intalniri la Dublin cu secretarul american al Justitiei Eric Holder, comisarii europeni Viviane Reding (Justitie) si Cecilia Malmström (Afaceri Interne) au afirmat ca Washingtonul a acceptat sa ii informeze pe europeni cu privire la PRISM, si anume prin crearea unui grup de experti "in vederea unui schimb de informatii si studierea unor garantii".

"In cursul acestei intalniri, nu ati fost in pozitia de a raspunde tuturor intrebarilor" adresate de UE. "V-am fi foarte recunoscatoare daca ne-ati transmite raspunsurile la aceste intrebari cat mai rapid posibil", i-au scris lui Holder cele doua oficiale europene.

Mesajul i-a fost trimis si secretarului american pentru Securitate Interna Janet Napolitano, care nu a fost prezenta la Dublin.

Reding si Malmström se declara "deosebit de ingrijorate de volumul de date colectate, intinderea programului, nivelul de supervizare judiciara si posibilitatile de rectificare oferite europenilor", scrie MEDIAFAX.

Ele propun ca grupul de experti sa se reuneasca pentru prima data inca din iulie. "Dorim ca pe baza lucrarilor acestui grup Comisia Europeana (CE) sa poata sa dea socoteala in Parlamentul European (PE) si in Consiliul (statelor membre UE) in octombrie", motiveaza ele.

In paralel, in cadrul negocierilor unui acord cu Statele Unite privind protectia datelor, care treneaza din 2011, grupul PPE (conservatori), cel mai numeros in PE, a decis sa apere o clauza ce obliga Statele Unite sa treaca pe la un judecator sau o autoritate nationala competenta pentru a obtine un acces la date personale ale cetatenilor europeni.

Aceasta dispozitie a fost "retrasa din propunerea CE, in urma unei intense activitati de lobby din parte autoritatilor americane", a dezvaluit eurodeputata Marielle Gallo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.