Aproximativ 50.000 de brazilieni au manifestat marti seara, la Sao Paulo, unde presedinta Dilma Rousseff a avut o reuniune, in timpul unei calatorii scurte, cu mentorul sau politic, fostul presedinte Lula, a doua zi dupa desfasurarea unor manifestatii istorice in intreaga tara.

Un grup de manifestanti a dat foc unui car de transmisie al postului de televiziune TV Record, unei cabine de politie si unei agentii bancare situate in apropierea primariei.

Anterior manifestantii au incercat sa forteze intrarea in primarie, dar politia i-a respins cu ajutorul gazelor lacrimogene. Mai multe magazine au fost devastate si jefuite, iar pe fatada recent restaurata a Operei se puteau vedea graffiti. Manifestatia s-a scindat in fata primariei. Majoritatea manifestantilor au continuat pasnic actiunea pe Bulevardul Paulista, scrie MEDIAFAX.

Manifestatii au avut loc, de asemenea, in alte aproximativ 30 de orase mai mici, intre care Sao Gonçalo, in apropiere de Rio de Janeiro, cu 5.000 de persoane, sau Juazeiro do Norte (nord-est), unde 8.000 de manifestanti l-au impiedicat pe primarul orasului sa iasa dintr-o agentie bancara, dar si la Manaus si Florianopolis.

Rousseff a promis, in cursul diminetii, la Brasilia, ca se va pregati sa "asculte" cu atentie aspiratiile legimite ale celor 250.000 de manifestanti care au invadat luni marile orase ale tarii, in contextul desfasurarii Cupei Confederatiilor si cu un an inainte de organizarea Campionatul Mondial de Fotbal 2014 de catre Brazilia.

Marti, Dilma Rousseff a avut o intrevedere cu fostul presedinte Lula (2003-2011), la Sao Paulo, la care, potrivit site-ului Folha de Sao Paulo, ar fi participat, de asemenea, primarul acestui oras, Fernando Haddad, membru al Partidului Muncitorilor (PT, aflat la putere). Reuniunea s-a axat pe problematica scaderii preturilor la transporturile publice, potrivit Folha.

Porto Alegre, Recife si alte orase braziliene au anuntat deja, marti, reduceri de preturi la transporturile publice, ale caror cresteri sunt la originea frondei actuale, inceputa la Sao Paulo si extinsa foarte repede in toata tara.

Citeste si:
Proteste violente în Grecia, după accidentul feroviar devastator
Proteste violente în Grecia,...

In afara de preturile costisitoare ale biletelor la autobuz sau metrou, protestatarii sunt nemultumiti de cheltuielile colosale (11 miliarde de euro) angajate de Brazilia pentru organizarea Mondialului din 2014, in timp ce anumite servicii publice, precum cel al sanatatii, sunt precare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.