Participantii la summitul G8 au ajuns marti la un acord minimal cu privire la Siria, dupa doua zile de negocieri dure, indemnand la organizarea "imediat ce este posibil" a unei conferinte de pace, dar lasand in suspans toate problemele-cheie in solutionarea conflictului.

Prim formulari neclare sau ambigue, declaratia finala a summitului G8 cu privire la Siria reflecta divergente profunde intre Moscova, o sustinatoare loiala a regimului de la Damasc, si occidentali, care sustin opozitia siriana.

La summitul de la Lough Erne, in Irlanda deNord, occidentalii, de o parte, si presedintele rus Vladimir Putin, de cealalta, s-au atacat extrem de dur, multiplicand critici si intepaturi reciproce.

"Ajungerea la un acord nu a fost usoara", a recunoscut premierul britanic David Cameron, gazda summitului, evocand discutii "sincere" intre lideri. Imediat dupa incheierea summitului, Putin a evocat din nou posibilitatea ca tara sa livreze noi arme regimului sirian, dand prima lovitura uluitoare consensului de fatada obtinut in cursul reuniunii G8, scrie MEDIAFAX.

"Ramanem angajati in cautarea unei solutii politice pentru criza", se arata in declaratia finala a G8, care afirma totodata hotararea in privinta organizarii "imediat ce este posibil" a Conferintei de la Geneva 2, suspendata imediat dupa ce a fost anuntata de catre Moscova si Washington.

Aceasta conferinta, menita sa reuneasca in jurul aceleiasi mese reprezentanti ai beligerantilor sirieni, ar urma sa permita crearea "unui guvern de tranzitie format prin consens reciproc si cu puteri executive depline", se subliniaza in document.

Aceasta formula a fost deja lansata in urma cu un an, la prima reuniune de la Geneva, dar nu a fost pusa vreodata in practica, deoarece ea nu precizeaza nimic in legatura cu situatia presedintelui sirian Bashar al-Assad, a carui plecare de la putere este reclamata de catre opozitie.

Daca declaratia finala a summitului G8 deschide calea unui viitor pentru fortele de securitate, militare, ale regimului, care "urmeaza sa fie pastrate sau restabilite", este "de neconceput ca al-Assad sa joace vreun fel de rol in viitorul tarii sale", a subliniat Cameron.

Citeste si:
Agri Trade Summit 2024, o nouă ediție de succes
Agri Trade Summit 2024, o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.