Premierul ceh Petr Necas (centru-dreapta) a anuntat duminica seara ca va demisiona din functie luni, recunoscandu-si responsabilitatea intr-un scandal de coruptie si de abuz de putere atingind-o pe cea mai apropiata colaboratoare a sa, intr-o incercare de a-si salva coalitia.

"Voi demisiona maine (luni) din postul de premier.Sunt constient de responsabilitatea mea politica", a declarat Necas intr-o conferinta de presa sustinuta la finalul unei reuniuni a liderilor din cadrul coalitiei guvernamentale.

"Sunt un luptator. Dar imi dau perfect seama, totodata, ca a venit momentul plecarii", a spus el.

Necas a pledat pentru mentinerea actualei coalitii tripartite de centru-dreapta pana la alegerile legislative prevazute in mai 2014, dar cu un nou premier, care sa fie propus de partidul sau, ODS, scrie MEDIAFAX.

Numele ministrului Industriei, Martin Kuba, vicepresedinte OSD, a fost citat insistent duminica de presa ceha ca potential succesor.

Necas a anuntat ca va parasi si postul de presedinte ODS, pe care il ocupa din 2010.

Pentru a fi aplicata, solutia propusa de catre Necas este necesar sa obtina aprobarea a cel putin 101 din cei 200 de membri ai Camerei inferioare a Parlamentului.

Alcatuita din partidele de dreapta ODS, TOP 09 al sefului diplomatiei Karel Schwarzenberg si mica formatiune LIDEM (centru), coalitia aflata la putere din 2010 nu dispune, totusi, de o majoritate parlamentara, incepand din 2012.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.