Plenul PE a aprobat, miercuri, pachetul guvernantei Schengen, adica doua regulamente referitoare la un nou mecanism de evaluare a respectarii in teren a regulilor spatiului de libera circulatie.

Astfel, pentru prima data, va fi posibil ca echipe de inspectie sa efectueze vizite neanuntate pentru a monitoriza orice incercare de a introduce verificari ilegale la granitele interne. Cand aceste echipe vor vizita granitele interne, statul membru respectiv va putea fi noficat cu cel putin 24 de ore inainte. Echipele de inspectie vor fi compuse din experti din statele membre, de la Comisia Europeana si din agentiile si institutiile UE, precizeaza un comunicat al PE.

De asemenea, al doilea regulament subliniaza ca reintroducerea temporara a controalelor la granitele interne este o masura de "ultima instanta".

Codul Frontierelor Schengen (SBC) permite deja reintroducerea verificarilor la granitele interne in situatii exceptionale care ar presupune o amenintare grava la securitatea interna si ordinea publica, scrie MEDIAFAX.

Modificarile aduse SBC subliniaza ca orice reintroducere a controlului la granitele interne trebuie sa ramana o exceptie si trebuie sa aiba loc doar ca o masura de ultima instanta, cu un obiectiv si pe o perioada de timp strict limitate, pe baza unor criterii obiective si a unei evaluari a necesitatii acestei masuri care trebuie monitorizata la nivelul UE.

In situatia unei amenintari serioase la securitatea interna si ordinea publica, verificarile ar putea fi reintroduse pentru 30 de zile si extinse pana la maximum sase luni. Atunci cand unele evenimente neprevazute necesita o actiune imediata (de exemplu in cazul unui atac terorist), statele membre pot reintroduce controalele la granita unilateral, pentru maximum zece zile. Orice prelungire a acestui termen trebuie sa fie monitorizata la nivelul UE, precizeaza comunicatul PE.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

Pachetul guvernantei Schengen ar putea fi aprobat oficial de catre Consiliul European in toamna acestui an, precizeaza comunicatul PE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.