O eroare de ambalare a cutiilor cu diuretice Furosemid produse de Teva ar fi provocat trei decese si doua spitalizari in Franta, dar originea accidentului era in continuare necunoscuta marti, in pofida a doua inspectii ale Agentiei Nationale pentru Siguranta Medicamentelor.

Marti seara, ANSM a anuntat ca nu a identificat defectiuni, dupa ce a inspectat timp de doua zile laboratorul grupului farmaceutitc israelian, la Sens (centru), de unde au iesit cutii care contineau comprimate de somnifer Zopiclon in loc de diuretic.

"Cei patru inspectori nu au identificat defectiuni nici in organizare, nici in practicile, nici in echipamentul de ambalare de la Sens", a adaugat ANSM pentru AFP, notand ca "ancheta continua impreuna cu autoritatile judiciare".

Inspectorii "nu au constatat vreo disfunctionalitate grava", a declarat directorul de inspectie al ANSM, Gaetan Rudant, pentru postul de televiziune France 3, precizand ca nu exista nicio "decizie de suspendare a activitatii laboratorului Teva de la Sens".

La randul sau, conducerea companiei Teva, cea mai importanta la nivel mondial in producerea medicamentelor generice, nu a facut nicio declaratie. Intrebat cu privire la ipoteza unui act rau intentionat, evocat luni de catre un expert in domeniul farmaceutic, Rudant a anuntat ca face parte din ipotezele posibile, dar nu avea la acest stadiu "elemente probatoare" in acest sens, scrie MEDIAFAX.

ANSM a precizat ca diureticul este produs in Ungaria si ambalat la Sens, in timp ce somniferul "Zopiclon provine din Spania".

Diureticele, ca Furosemid, sunt indicate pentru tratarea hiptertensiunilor arteriale, edemelor de origine cardiaca, renala sau hepatica, iar intreruperea brusca a tratamentului poate prezenta riscuri.

Pentru a evita orice nemultumire a pacientilor si cu titlu de precautie, Agentia a ordonat luni, in acord cu laboratorul, rechemarea tuturor loturilor de Furosemid de 40 de miligrame produs de Teva.

"Cateva mii de cutii au fost recuperate", a anuntat Rudant. "Am cerut societatii Teva sa le deschida pentru a constata (...) daca alte comprimate de somnifer au fost introduse in loc de diuretic", a continuat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.