Calmul a revenit, in noaptea de marti spre miercuri, in piata Taksim, din centrul Istanbulului, dupa 20 de ore de confruntari intre politie si manifestanti.

Dupa primele confruntari pe strazile de acces in piata, bastionul miscarii de contestare a premierului Recep Tayyip Edrogan incepand din 31 mai, politia a tras ultimele salve de gaz lacrimogen in jurul orei 03.00 (03.00 ora Romaniei).

La scurt timp dupa ora 05.00 (05.00 ora Romaniei), in timp ce apelul la rugaciune se auzea pe strazile care duc spre Bosfor, mai multe camioane care colecteaza gunoiul terminau de strans cartusele de gaze lacrimogene, reziduurile si ramasitele baricadelor care, timp de opt zile, au blocat orice acces in piata Taksim si in parcul Gezi, spatiul verde aflat la originea protestelor manifestantilor.

Masinile de maturat ale primariei au umplut piata Taksim, in timp ce serviciile administratiei strazilor curatau bitumul din piata.

Politistii si vehiculele lor blindate s-au regrupat in fata centrului cultural Ataturk, o cladire neagra imensa al carei control l-au preluat marti dimineata, cu putin timp inainte de ora 08.00, invadand in forta piata Taksim.

La baza monumentului Independentei, de cealalta parte a pietei, mai multe echipe de politie se odihneau sau dormeau.

Celebra strada Istiqlal, teatrul confruntarilor din cursul serii, era, de asemenea, goala si vanzatorii de sandvisuri aveau inca deschis, unii politisti luandu-si acolo masa, scrie MEDIAFAX.

Parcul Gezi, unde manifestantii au fost supusi timp de cateva ore unor tiruri sustinute de gaze lacrimogene, a plonjat in intuneric si liniste. Doar cativa manifestanti supravegheau curatarea pietei. Cateva mii de manifestanti ocupa in continuare parcul Gezi. Reprezentantii miscarii de contestare se vor intalni in cursul zilei cu premierul turc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.