China a lansat, marti, vehiculul spatial Shenzhou X, care are la bord un echipaj de trei astronauti, dintre care o femeie, in cadrul celei mai ambitioase misiuni spatiale din istoria sa, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune CCTV.

Racheta Long March care transporta capsula Shenzhou X a decolat la ora locala 17.38 (12.38, ora Romaniei, n.r.) de la o baza din desertul Gobi, sub ochii presedintelui Xi Jinping, care a venit sa asiste la aceasta etapa cruciala din ambitiosul program spatial chinez.

Cu cateva ore inainte de lansare, televiziunea de stat chineza a difuzat un program special in direct, dedicat evenimentului, impregnat de accente nationaliste. Aceasta misiune "intruchipeaza visul spatial al natiunii chineze", a declarat seful statului. Lansarile spatiale reprezinta o ocazie deosebita pentru regimul comunist chinez de a se evidentia, numeroase persoane din aparatul de stat aparand in fata micului ecran marti, declarata zi de sarbatoare in China, scrie MEDIAFAX.

Capsula Shenzhou a parasit atmosfera la bordul rachetei lansatoare Long March si se va conecta cu modulul spatial Tiangong 1 ("Palatul celest"), aflat pe orbita in jurul Terrei. Echipajul de trei astronauti va ramane timp de 15 zile in spatiu. Din echipaj face parte Wang Yaping, cea de-a doua femeie din istoria Chinei care ajunge in spatiu.

"Aceasta misiune va fi cea mai complexa pe care China a realizat-o pana acum", afirma Morris Jones, un expert australian in domeniul spatial. Misiunea are loc la exact 50 de ani dupa ce rusoaica Valentina Tereskova, prima femeie cosmonaut din istorie, a realizat un zbor in spatiu, in perioada 16-19 iunie 1963, la finalul careia aceasta fosta muncitoare din industria textila a fost declarata "eroina a Uniunii Sovietice".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.