Mii de salvatori, militari si voluntari luptau duminica, in Germania, impotriva celor mai grave inundatii din ultimii peste zece ani, calificate drept o "catastrofa nationala" de catre o deputata CSU, dupa ce au antrenat evacuarea a mii de persoane.

Atentia se concentreaza asupra orasului Magdebourg, in Saxonia-Anhalt (est), inundat de Elba, alimentata saptamana trecuta de precipitatii importante in Cehia.

Nivelul fluviului, la Magdebourg, a atins 7,45 metri duminica dimineata, cu doi metri peste nivelul obisnuit si mai mare decat la ultimele inundatii importante, in 2002, au anuntat autoritatile locale.

Aproape 3.000 de locuitori au fost evacuati din cartierul Rothensee, unde sute de militari actionau la consolidarea unui dig de protectie a unei instalatii electrice cruciale, cu scopul de a impiedica noi intreruperi ale curentului in oras.

Alte cartiere au fost evacuate in apropiere de Barby, la confluenta Elbei cu raul Saale. La cativa kilometri departare, o parte a celor aproximativ 8.000 de locuitori din Aken si-au parasit domiciliul la bordul unor vehiculemilitare sau ambulante.

Presedintele german Joachim Gauck urma sa efectueze duminica vizite in orase afectate de inundatii, in Saxonia si Saxonia-Anhalt si sa participe la o slujba religioasa alaturi de salvatori si locuitori din Halle (est), scrie MEDIAFAX.

Guvernul cancelarului Angela Merkel pregatea o reuniune de criza cu conducatori din landuri, in vederea discutarii repartitiei costurilor inundatiilor, scrie cotidianul german Leipziger Volkszeitung in editia de luni.

"Ne confruntam cu o catastrofa nationala", a declarat pentru ziar Gerda Hasselfeldt, o deputata din cadrul partidului conservator CSU din Bavaria, alta regiune dur afectata de inundatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.