Comandantul suprem al fortelor NATO (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, a declarat vineri ca NATO sustine punerea in aplicare a acordului dintre Serbia si Kosovo privind normalizarea relatiilor, parafat in aprilie, la Bruxelles, sub egida Uniunii Europene (UE).

"Ne-am angajat sa sustinem punerea in aplicare a acestui acord istoric, care reprezinta un pas semnificativ inainte pentru pacea si securitatea regionala", a declarat generalul Breedlove, in cadrul unei conferinte de presa, la Pristina.

Generalul american, care a preluat functia in mai, efectueaza o prima vizita in Kosovo, unde este mobilizata, incepand din 1999, o forta NATO de mentinere a pacii (KFOR).

"Indemn (...) sa se profite de aceasta oportunitate si sa se faca in asa fel incat punerea in aplicare a acestui acord sa conduca la stabilitate si securitate pe termen lung pentru generatiile viitoare", a spus el, potrivit MEDIAFAX.

NATO va depune eforturi pentru a garanta un mediu sigur si libertatea de miscare, cu scopul de a permite "oamenilor din regiune sa avanseze in punerea in aplicare a acordului", a adaugat el.

Implementarea acordului de la Bruxelles este conditia principala impusa Serbiei de UE pentru a-i stabili o data de incepere a negocierilor de aderare. Pristina, la randul sau, spera sa semneze Acordul de stabilizare si asociere cu UE. Serbia refuza sa recunoasca independenta Kosovo, proclamata in februarie 2008, considerandu-l o provincie a sa din sud.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.