Premierul turc Recep Tayyip Erdogan si-a antrenat vineri sustinatorii intr-o batalie vizand incetarea miscarii de contestare fara precedent ce afecteaza tara de peste o saptamana, cu riscul de a provoca o escaladare a violentelor.

Contestat pe strazile Istanbulului, Ankarei si altor orase importante turce de catre tineri care denunta islamizarea pe nesimtite a societatii si acapararea puterii de catre partidul sau, seful Guvernului a transformat noaptea de joi spre vineri, la intoarcerea dintr-un turneu de trei zile in Magreb, intr-o adevarata demonstratie de forta.

Fidel tonului ferm pe care l-a adoptat de la inceputul crizei, el a cerut incetarea "imediata" a manifestatiilor, in fata catorva mii de sustinatori adunati la aeroport, scrie MEDIAFAX.

"Manifestatiile (...) si-au pierdut caracterul democratic si s-au transformat in vandalism", le-a spus Erdogan celor cateva mii de sustinatori, care agitau steaguri turce si scandau "Suntem pregatiti sa murim pentru tine, Tayyip" sau "Haideti sa ii zdrobim".

"Ne-au cerut retragerea politiei. Iar, dupa aceea, ce urmeaza? Nu este un «no man's land»!", a continuat seful Guvernului, care revendica sustinerea unei parti largi a populatiei. Erdogan urmeaza sa sutina vineri la pranz un discurs, la Istanbul, dupa care il va primi pe comisarul pentru Integrare UE Stefan Füle.

Este pentru prima data cand sustinatorii liderului AKP ies in strada. Desi nu este vorba despre o confruntare directa, reuniunea marcheaza un viraj in modul de gestionare a crizei politice din partea lui Recep Tayyip Erdogan. In plus, potrivit presei turce, un manifestant in varsta de 17 ani a fost batut, la Eskisehir (nord-vest), de catre barbati inarmati cu bastoane, care l-au ranit grav la nivelul capului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.